15 seminariepass
Valbara seminarier - välj själv!
Elite Park hotel & Konserthus
Program Gilla Jobbet i Växjö
Nedan ser du programmet för Växjö. Vid tre tillfällen samlas vi i gemensamma pass. Vid fyra tillfällen ska du välja det pass du vill gå på.
Välkommen
60 minRegistrering och utställning. Vi bjuder på kaffe, te och macka
"Ensam eller stark" - arbetsglädjen och det goda samarbetet
60 minGemensamt
Arbetsglädje och arbetstillfredsställelse hänger på att det finns ett gott samarbete, med arbetskamraterna närmast omkring, och med andra delar i verksamheten. Det är en del av arbetsmiljöarbetet med den organisatoriska och sociala arbetsmiljön att se till att det finns goda förutsättningar för ett välfungerande samarbete. Om detta talar Oskar Henrikson, som är medförfattare till boken ”Ensam eller stark - åtta principer för ett framgångsrikt team”. I ett valbart fördjupningspass fortsätter han att berätta och exemplifiera.
Fikapaus
30 min
Vinsten med rörelse och variation i arbetet
40 minValbart
- Vilka rörelser främjar hälsa?
- Vilka rörelser riskerar att leda till ohälsa?
- Hur farligt är det att inte röra sig?
Vi lär vi oss tidigt i livet att rörelse är livsviktigt. Men det kan bli för mycket av det goda. Det kan bli för enformigt, för tungt och för slitsamt. Det finns risker med lyft, om man inte gör det på sätt. Det är riskabelt att sitta still för mycket – men också att hela dagen gå och stå.
Friskfaktorernas roll i arbetsmiljöarbetet
40 minValbart
Jobba mer med att främja det som är bra och fungerar i arbetsmiljön! Detta är ett centralt budskap i arbetsmiljöverkets föreskrifter om organisatorisk och social hälsa (OSA). Det handlar om att arbeta mer med friskfaktorer – samtidigt som vi inte glömmer bort riskfaktorerna. Vi måste förstås fortsätta att arbeta med att upptäcka och förebygga risker, det är ju en del i det systematiska arbetsmiljöarbetet. Detta kan man oftast hyfsat bra. Men vad är friskfaktorer egentligen? Och vad innebär det, mer konkret, att främja friskfaktorer? Hur ser en organisation ut när den fungerar väl? Vad kan vi lära av andra inom det här området?
Förebygg sexuella trakasserier
40 minValbart
Vad kan man göra för att förebygga och hantera sexuella trakasserier på arbetsplatsen? Vad finns det för erfarenheter och lärdomar av de satsningar som arbetsmarknadens parter har genomfört sedan Metoo satte strålkastarljuset på frågan?
Ensam eller stark - arbetsglädjen och det goda samarbetet (fördjupningspass)
40 minValbart
Det är ytterst sällan som det är individers personliga egenskaper och personligheter som är grundorsaken till att samarbete fungerar eller inte fungerar. Skillnader i hur vi är som människor kan förstås påverka samarbetet, särskilt om förutsättningarna för samarbete är knackiga. Men i en välfungerande organisatorisk och social arbetsmiljö ser man till att förutsättningarna för samarbete är så goda, att ”personfaktorn” får mycket liten eller ingen betydelse!
Arbetsförmåga, arbetskrav och arbetsanpassning
40 minValbart
Hur kan man anpassa arbetet och vidta åtgärder i arbetsmiljön, för att motverka att anställda med hälsoproblem blir långtidssjukskrivna - och för att underlätta för alla som ändå blir det att lättare att komma tillbaka? I sina föreskrifter om arbetsanpassning kräver Arbetsmiljöverket att detta ska ske. Men hur gör man? Vad ska chefen och medarbetaren tänka på när de tillsammans vill få en bild av arbetsförmågan och arbetets krav? Och hur kan man göra för att anpassa arbetet?
Stöd för en positiv rapporteringskultur som förebygger olyckor
40 minValbart
Det inträffar tio tillbud innan det sker en olycka, eller annan skada. Anställda som blir utsatta för många risker vänjer sig lätt vid dem – och underskattar dem. Därför är det viktigt att ha tydliga rutiner för när och hur man ska rapportera och hantera tillbud.
En positiv rapporteringskultur går ut på att man ser att fel och olyckor faktiskt sker på arbetsplatsen – och att man vill lära sig något av dessa. I en positiv rapporteringskultur ingår också att cheferna prioriterar säkerhet, och att det finns en dialog om dessa frågor mellan anställda och ledning.
Lunch
60 min
Kris och mental belastning
40 minGemensamt
Chefer har de senaste två åren arbetat mycket med olika typer av kriser som varit kopplade till pandemin. Kan man förbereda sig för att hantera kriser?
Psykologen Ellinor Eriksson har mött och stöttat många chefer under pandemin. Hon berättar om sina erfarenheter från detta, men tar också ett bredare grepp, särskilt på det förebyggande och ”förberedande” arbetsmiljöarbetet när det gäller kris
Paus
10 min
Vinsten med rörelse och variation i arbetet
40 minValbart
Friskfaktorernas roll i arbetsmiljöarbetet
40 minValbart
Förebygg sexuella trakasserier
40 minValbart
Kris och mental belastning (fördjupningspass)
40 minValbart
Stöd för en positiv rapporteringskultur som förebygger olyckor
40 minValbart
Arbetsförmåga, arbetskrav och arbetsanpassning
40 minValbart
Fikapaus
20 min
Lär dig gerillaergonomins grunder!
50 minGemensamt
Ergonomi handlar om att anpassa våra arbetsplatser utifrån vad våra kroppar och hjärnor mår bra av. Vi måste förstå hur våra kroppar fungerar. Vad är en musarm för något och hur funkar nackspärr och ryggskott? Vad är det som gör ont och varför?
Gerillaergonomi – det är att vi tar det som vi har till hands, och gör det bästa av situationen, oavsett var och hur vi jobbar. För att lyckas med det behöver vi, förutom kunskapen om kroppen, mod att våga gå vår egen väg. Mod att våga sitta lite fult och veta att våra kroppar inte går sönder av det, så länge som vi varierar. Mod att våga släpa fram våra strykbrädor och köra dem som ståbord en stund. Mod att föreslå ståmöten, planera in regelbundna promenader och byta arbetsställning ofta.
Hitta till oss
Elite Park hotel & Konserthus
434, Västra Esplanaden 10-14, 351 06 Växjö
Get Directions