Program Gilla Jobbet
Nedan ser du programmet för direktsändningen.
Välkommen
30 minVi startar sändningen så du kan kolla bild och ljud
"Ensam eller stark" - arbetsglädjen och det goda samarbetet
60 minArbetsglädje och arbetstillfredsställelse hänger på att det finns ett gott samarbete, med arbetskamraterna närmast omkring, och med andra delar i verksamheten. Det är en del av arbetsmiljöarbetet med den organisatoriska och sociala arbetsmiljön att se till att det finns goda förutsättningar för ett välfungerande samarbete. Det här är ett pass som fördjupar ett av inledningsanförandena,
”Det som ser ut att vara ett problem med en person är ofta ett problem med en situation.” Det är en nyckelmening i boken ”Ensam eller stark - åtta principer för ett framgångsrikt team”, som Oskar Henrikson är medförfattare till.
Det är ytterst sällan som det är individers personliga egenskaper och personligheter som är grundorsaken till att samarbete fungerar eller inte fungerar. Skillnader i hur vi är som människor kan förstås påverka samarbetet, särskilt om förutsättningarna för samarbete är knackiga. Men i en välfungerande organisatorisk och social arbetsmiljö ser man till att förutsättningarna för samarbete är så goda, att ”personfaktorn” får mycket liten eller ingen betydelse!
Paus
30 min
Vinsten med rörelse och variation i arbetet
40 minCharlotte Wåhlin, Arbets- och miljömedicin vid Region Östergötland, Linköpings universitet
Vilka rörelser skapar hälsa? Vilka rörelser skapar ohälsa? Hur farligt är det att inte röra sig?
I det systematiska arbetsmiljöarbetet ingår att skapa organisatoriska förutsättningar för en hälsofrämjande arbetsplats, där det finns ”en kultur för rörelse”.
Vi lär vi oss tidigt i livet att rörelse är livsviktigt. Men det kan bli för mycket av det goda. För enformigt, för tungt och för slitsamt. Nyckelordet är variation.Det är riskabelt att sitta still för mycket, liksom att gå och stå hela dagen. Det finns risker med lyft, om man inte ser upp.
Vad som blir ”för mycket? skiljer sig från individ till individ. Därför måste vi som en del av arbetsmiljöarbetets riskanalys fortlöpande se över vad vi gör på jobbet och ha ögonen öppna för vad rörelser kan leda till - liksom bristen på rörelse.
Ensam eller stark - arbetsglädjen och det goda samarbetet (fördjupningspass)
40 minFördjupning av tidigare pass.
Lunch
60 min
Kris och mental belastning
40 min
Förebygg sexuella trakasserier
40 minVad kan man göra för att förebygga och hantera sexuella trakasserier på arbetsplatsen? Vad finns det för erfarenheter och lärdomar av de satsningar som arbetsmarknadens parter har genomfört sedan Metoo satte strålkastarljuset på frågan?
Kris och mental belastning (fördjupningspass)
40 minChefer har de senaste två åren arbetat mycket med olika typer av kriser som varit kopplade till pandemin. Kan man förbereda sig för att hantera kriser?
Psykologen Ellinor Eriksson har mött och stöttat många chefer under pandemin. Hon berättar om sina erfarenheter från detta, men tar också ett bredare grepp, särskilt på det förebyggande och ”förberedande” arbetsmiljöarbetet när det gäller kris.
Paus
20 min
Lär dig gerillaergonomins grunder!
50 min